کسب درآمد ارزی یکی از مهمترین ابزارهای رشد و توسعه اقتصادی است که این مهم از طریق فروش تولیدات یا خدمات به کشورهای دیگر حاصل می شود که آن را صادرات (Export) مـینامند.
مراحل انجام صادرات عبارتند از :
الف) بازاریابی:
یعنی شناخت بازارهای خارجی و راههای نفوذ به آن که دستیابی به این شناخت از طریق مذاکره با خریداران، استفاده از اطلاعات و آمارهای رسمی، شرکت در نمایشگاههای بین المللی، تماس با رایزن های بازرگانی در سفارتخانهها و اتاقهای بازرگانی و همچنین استعلام از موسسات بینالمللی و مراکزی که در این مورد خدمات ارائه میدهند امکانپذیر است. همچنین شناسائی کالاهای رقیب و کیفیت و قیمت آنها در بازار موردنظر و استفاده از روشهای تبلیغاتی برای معرفی کالا نقش مهمی در موفقیت یک صادرکننده دارند.
ب) کسب مجوز صدور :
در حال حاضر صدور اغلب کالاها نیاز به مجوز ندارد و فقط برای کالاهای خاصی مجوزهای موردی صادر می شود.
ج) تعیین قیمت صادراتی:
صادرکننده برای تعیین قیمت کالاهای صادراتی خود باید به کمیسیون نرخگذاری مراجعه کند. این کمیسیون مرکب از نمایندگان وزارت بازرگانی، سازمان توسعه تجارت، وزارت صنایع، گمرک ایران و بانک مرکزی می باشند. پس از تعیین قیمت صادراتی، صادرکننده ملزم است که معادل قیمتهای تعیین شده ارز به بانک مرکزی معرفی نماید.
د) صدور پروفرما:
صادرکننده باید پروفرما را که حاوی مشخصات کالا و فروشنده آن است برای خریدار ارسال نماید.
ر) تهیه و تدارک و بسته بندی :
صادرکننده در این مرحله باید کالا را تهیه و مطابق با توافق به عمل آمده بسته بندی نماید.
هـ) دریافت گواهی بازرسی کالا:
این گواهی که معمولاً مورد درخواست خریدار است توسط موسساتی که موارد توافق طرفین قرار گرفته است صادر می شود.
و) صدور فاکتور و اخذ گواهی مبدا :
صادرکننده در این مرحله باید فاکتور فروش کالای خود را صادر و به تایید اتاق بازرگانی محل برساند. اتاق بازرگانی گواهی مبدا کالا را صادر خواهد نمود.
ز) سپردن پیمان یا تعهد ارزی :
صادرکننده با ارائه مدارک لازم از جمله قیمت مصوب کمیسیون نرخگذاری باید پیمان ارزی به بانک (اداره تهاتر و امور صادراتی) بسپارد. در حال حاضر که شرایط صادرات سهل تر شده است به جای پیمان ارزی، صادرکننده یک ورقه تعهد ارزی از بانک دریافت و پس از امضای آن متعهد به بازگرداندن ارز حاصل از صادرات میشود.
ح) عقد قرارداد حمل و بیمه:
صادرکننده با یکی از شرکتهای معتبر حمل و نقل بینالمللی قرارداد حمل امضا میکند و همچنین کالا را تا رسیدن به مقصد بیمه میکند.
ط) اظهار کالا به گمرک :
در این مرحله کالا به گمرک حمل میشود و اظهارنامه خروجی یا صادراتی تنظیم و به گمرک ارائه میگردد. پس از ارزیابی کالا و پلمپ کردن بستهها جواز خروجی (پروانه صادراتی) اخذ میگردد.
ی) ارسال کالا :
صادرکننده جواز خروجی را به شرکت حمل و نقل تحویل میدهد و شرکت مزبور براساس آن بارنامه حمل صادر و کالا را از گمرک بارگیری و به مقصد حمل میکند.
ک) دریافت واریز نامه :
اگر کالا بصورت گشایش اعتبار اسنادی صادر شده باشد، صادرکننده می تواند با ارائه اسناد حمل به بانک طرف حساب مراجعه و معادل ریالی مبلغ ارزی گشایش شده را به نرخ تعیین شده دریافت و گواهی یا تصدیق صدور اخذ نماید اما اگر بصورت امانی بخواهد صادر کند، صادرکننده کالای خود را به کشورهای موردنظر حمل مینماید و در مهلت تعیین شده به فروش می رساند و ارز حاصل از فروش را به کشور باز میگرداند و گواهی صدور دریافت میکند.